O pasmini

Saznajte više o pasmini kineski kukmasti pas

Kineski kukmasti psi svrstavaju se u patuljaste veličine pasa tzv. toy u IX. FCI skupinu – Psi za pratnju i razonodu. (Terapeutski psi)

Karakter

Uvijek veseli i razigrani, rijetko kada ljuti i agresivni. Glavni zabavljači u obitelji, privrženi, lako uče, prilagodljivi su novoj sredini, staloženi, stabilnog karaktera, obožavaju djecu. Nisu nervozni niti lajavi.
Zbog dobrog karaktera idealni su i za vlasnike početnike. Odlični su za život u stanu jer se uopće ne linjaju, nemaju buhe, nemaju mirisa, čisti su te ih je lako njegovati. Prilagodljivi su navikama vlasnika, pa će uživati izležavajući se na kauču, ali i aktivno sudjelovati u vašim aktivnostima.

Težina
do 5,5 kg
Visina
Ženke 23 - 30 cm
Mužjaci 28 - 33 cm
Životni vijek
13 - 15 godina

Varijeteti

Kineski kukmasti pas dolazi u dva varijeteta

Bezdlaki (HL)

Dolaze kao potpuno bezdlaki sa oskudnom dlakom na glavi, repu i šapama ili djelomično jače odlakavljeni na glavi, vratu, repu i šapama. Zahtijevaju redovito kupanje jednom u sedam dana te njegu kože odgovarajućom kremom.

Dugodlaki (powderpuff)

Dobio je takav naziv jer mekoća dlake podsjeća na mekani jastučić ili vaticu kojom su dame nanosile puder na lice (engl. powder puff). Dugodlaki varijetet prekriven je mekom, svilenom i dugom dlakom koja zahtjeva redovito češljanje i njegu.

Zdravlje općenito

To su općenito vrlo zdravi i dugovječni psi uz preporuku da se kupuju iz uzgajivačnica educiranih  uzgajivača.

Njega & prehrana

Bezdlaki (HL) varijetet zahtijeva redovito kupanje jednom u sedam dana te njegu kože odgovarajućom kremom. Koža se najbolje njeguje prirodnim preparatima. Prirodni piling na bazi mljevene crne kave i meda, šamponi koji sadrže ulje čička, ekstrakt kamilice ili koprive, nevenov melem za kožu i kokosovo ulje pravi su izbor za njegu kože. Zbog djelomičnog rasta dlake na leđima, potrebno je psa dodatno urediti brijanjem.

Dugodlaki (powderpuff) treba se kupati blagim šamponom, a nakon šamponiranja nanijeti regenerator te osušiti psa sušilom umjereno toplim zrakom uz češljanje mekom četkom. Prirodna ulja za njegu dlake su poželjna i uživat ćete u mekoći i sjaju dlake.

Prehrana psa bazira se na super premium hrani. Glavni obrok najbolje je davati u ranim popodnevnim satima kako bi pas do večeri izlučio višak tekućine (urin), po noći u miru probavio obrok i ujutro se u potpunosti očistio. Pas ima snažno razvijen osjećaj za red pa ako je ikako moguće poželjno ga je hraniti svaki dan u isto vrijeme. Nakon obroka potreban mu je mir.  Voda mora biti uvijek čista i dostupna.

Dobro je znati!

Zbog svoje veličine, čistoće kože i lakog održavanja dlake Kineski kukmasti pas idealan je kućni pas pogotovo u urbanim sredinama i za život u stanu.
Radi lakog i prilagodljivog karaktera idealni su za vlasnike početnike.

Karakter

Kineski kukmasti psi uvijek su veseli i razigrani, nikad ljuti i agresivni.

Alergije

Alergene izazivaju proteini koji se nalaze u slini. Ova pasmina ne slini te se njegova koža ne peruta, pa se zbog toga svrstavaju u hipoalergenu pasminu.

Vi, dijete & pas

Kineski kukmasti psi su glavni zabavljači u obitelji. Uveselit će vaš svaki dan i navesti vas da se nasmijete od uha do uha. Nema dlaka po tepihu i namještaju jer se ne linjaju, nema buha i ne sline. Privrženi su, godi njihova blizina zbog topline kože, lako uče, prilagodljivi su novoj sredini, staloženi, stabilnog karaktera i obožavaju djecu. Nisu nervozni niti lajavi. Često su u ulozi terapeutskog psa.

Život u stanu

Zbog svoje veličine, stabilnog i lakog karaktera te čistoće kože tj. bez linjanja kod odlakanog varijeteta, idealni su za vlasnike početnike, život u stanu i urbanim sredinama.

Zaštita od zime

Zimi pri izlasku iz toplog doma, psića je potrebno odjenuti u kaputić kako bi ga se zaštitilo od hladnoće i temperaturne razlike.

Zaštita od sunca

Budući da bezdlaki varijetet (HL) ima malo dlake po tijelu ili je uopće nema, ljeti je kao i nama ljudima preporučljivo izbjegavanje jakog sunca.

Hrvatska // wanda@cctopexclusive.com
Copyright CCTopExclusive © 2022 All rights reserved